Detski-magazin.com използва "бисквитки", за да е по-ефективно вашето изживяване на сайта. Повече информация Съгласявам се

Столчета за кола

Безопасността на превоз на деца в столчета за кола се доказва от резултатите от краш-тестове. Всички модели, които са изминали тази проверка, са маркирани с иконата на ECE R44/03 или ECE R44/04. Тази маркировка е доказателство за съответствие с Европейския Стандарт за Безопасност.

Групи столчета за кола

Трябва да вземете столче за кола от група, която ще съответства на възрастта и теглото на вашето дете. Те са разделени на 4 групи:

  • Група 0+: е предназначена за бебе от 0 – 1.5 годинки и тегло дете 0 – 13 кг. В тази група се включват и кошници за кола за деца от 0 до 18 кг и такива от 0 до 25 кг

  • Група 1: изчислени за дете на възраст 1 - 4 години и тегло от 9 до 18 кг, от 9 до 25 кг и от 9 до 36 кг.

  • Група 2: изчислени за деца на възраст 3-7 години и тегло от 15 до 36 кг.

  • Група 3: изчислява за деца на възраст 6-12 години - това са детските седалки за кола.

Кошниците за кола може да се използват и за носене или за люляне.

В колата те се поставят срещу посоката на движението. Тези групи кошници имат допълнителна защита около главата на бебето и меки широки колани, с които се фиксира бебето.

Столчетата за кола от останалите групи, са предназначени за по-големи деца и са оборудвани с гъвкава облегалка. Облегалката може да се заключва в полулегнало положение.

Универсална група 0+ и 1. Се използват от раждането на бебето до 4 години. Ъгъла на наклон има няколко положения изчислени спрямо теглото.

Универсални групи 2 и 3 са направени за деца от 15 до 36 кг. Те се състоят от облегалка и седалка. Когато детето пораства, облегалката на се маха и остава седалката с подлакътници. Седалката се поставя в колата със специален колан, както дете се закрепва с автомобилен колан на нивото на раменете.

Конструкция на столчето за кола.

Всички детски седалки имат защита от ударите отпред, някои модели са оборудвани и със странична защита под формата на увеличени страници и подложка за глава.

Полимерните материали, от които са направени се отличават с лекота и удароустойчивост. От друга страна столчетата за автомобил изработени от железни  елементи са по-безопасни, сигурни и трайни.

При покупка трябва да се обърне внимание на тъканите на тапицерия: изкуствените тъкани ще издържат по-дълго от памучните, изсъхват по-бързо, не се протриват и не се деформират при пране.

Колани за безопасност и система за захващане.

Детските седалки за кола се фиксират в колата по два начина: с коланите на автомобила или с помощта на универсална IsoFix система. Вторият начин позволява здраво фиксиране и осигурява възможно най-безопасното транспортиране на детето. Столче за кола със системата IsoFix предполага наличието на специален адаптер в колата. Детето се фиксира с помощта на триточкови или петточкови предпазни колани.