Detski-magazin.com използва "бисквитки", за да е по-ефективно вашето изживяване на сайта. Повече информация Съгласявам се

Пъзели

Повечето родители се опитват да изберат образователни играчки за децата си. Няма какво да се лъжем, на всеки би му било приятно детето му да е малък гений.

Пъзелите са образователни играчки. Като всяка наистина интересна играчка, те имат своя собствена история. Първият пъзел е бил картата на света направен от дърво Изненадващо е, че е направен и за деца - за да им помогне по-лесно да изучават географията.

Видове пъзели

Те се различават по материал, обем, брой елементи и качество. Преди да изберете, помислете за каква възраст ви е нужен?

 • Винил. Елементите на този тип са много меки и приятни на допир. Те се сгъват перфектно и дори могат да се огъват. Вярно е, че това качество играе не толкова приятна роля: парчетата се износват бързо.

 • Пенополимер. Този вариант ще издържи достатъчно дълго. Частите са удобни за хващане, и освен това, цветовете ще останат ярки за дълго време.

 • Дървени. Най-практичният материал за деца до 3 години. Разбира се, трябва да е избират модели с по-големите детайли. Те ще служат дълго време и ще бъдат радост за вас и детето.

 • Картонени. За деца под 3-годишна възраст - не се препоръчват. Най-вероятно те ще бъдат опитани на вкус.

 • 4 - 24 елемента. Този вид са подходящи за най-малките. Като правило елементите му са достатъчно големи, но в същото време са удобни за сглобяване. Някои пъзели от този формат имат ясна рамка. Това улеснява тяхното сглобяване. Най-често те изобразяват домашни или диви животни. За момчетата формат с коли ще свърши отлична работа. Момичетата също могат да ги сглобят, но обикновено момичетата не се интересуват от коли.

 • 24 или повече елемента. Ако детето ви е играло преди това с пъзели, то от тригодишна възраст ще може да събере малка снимка от 24 елемента. След това можете да усложнявате, като купувате с повече част и подробности.

 • Плоски. Тук по принцип всичко е ясно. Това е най-масовия вид, който се събират в хубава картина. 

 • Обемни (3D и 4D). Обикновено те могат да бъдат разделени на полезни и красиви. Някои от тях са сгънати в кутия, чаша за химикалки и други полезни канцеларски материали. Втората вариация се формира в красива триизмерна фигура. Да, с изключение на част от интериора едва ли може да се използва за друго, но и това е добър вариант.

Ползи от пъзели

За съжаление, по пъзелите, като почти за всяка играчка, с изключение на дрънкалки, детето трябва да бъде увлечено. Започнете с малко - съберете пъзела. Оставете бебето за сега да гледа. След това отстранете един от елементите и го помолете да постави елемента на място. В допълнение, можете да съберете, например, изображението на прасенце и паралелно, да обяснявате: това е носа на прасенцето, а това е главата на прасенцето, а това е тялото на прасенцето. Ползите от тяхното сглобяване са доста осезаеми:

 • Усърдие. Всъщност, доста важно нещо, което е полезно за всяка възраст. Детето, докато изпълнява своите детски задачки, не винаги може да стои на едно място. Но уви, по-голямата част от живота, без значение колко е горчиво да се признае, минава в офиса, изпълнявайки следващата задача.

 • Планиране. Помага за научава да довежда нещата до края и да планира времето си. Това умение е полезно за него както в училище, така и в университета, и докато расте.

 • Избор на сглобяване. Това включва мислене чрез стратегии, логическо мислене и способността да се гледа на пъзела от две страни.

 • Фигуративно мислене. Тъй като детето трябва да изгради едно цяло от частите, преди това е важно да си представим как трябва да изглежда цялото. И въображението, и вниманието, и паметта се развиват.

 • Подвижност и координация на движенията. Подвижност не само на пръстите, но и на ръцете. В последствие добре развитите двигателни умения ще помогнат за по-бързо научаване на писане.

 • Лесно учене. Има пъзели с различни изображения. Някои от тях могат да служат като учебници. Например, карта на България. Сглобявайки е много по-лесно за запомняне.